Żurek – gęsta, sycąca zupa

Magdalena
Zupy
19.01.2020 18:04
Żurek – gęsta, sycąca zupa

Składniki (na duży garnek) - woda, 2 l - żur staropolski, 1 butelka szklana 0,5 l lub domowy - kiełbasa biała surowa, ok 250-300 g - kiełbasa ulubiona (u mnie Złota), ok 200 g - boczek wędzony, ok 150 g - suszony grzyb, 1 szt. - cebula, 1 duża - czosnek, 1-2 ząbki - włoszczyzna, 1 pęczek - ziemniaki, 4-5 szt. - ziele angielskie, 5 kulek - liść laurowy, 3 szt. - pieprz, 5 kulek - chrzan tarty, do smaku - majeranek, ok 1 garści - sól i pieprz, do smaku - lubczyk lub magi, do smaku - jajka, do każdej porcji 1 ugotowane na twardo Wykonanie - Grzyba suszonego moczymy w letniej wodzie, najlepiej całą noc. - Kiedy woda się zagotuje wrzucamy białą kiełbasę (dobrze jest ją nakłuć np. wykałaczką) , dodajemy sól (niecałą łyżkę), listek laurowy, kilka ziarenek ziela, pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 20 min. - Wyjmujemy z wywaru warzywa, grzyba oraz kiełbasę, żeby przestygła do pokrojenia. - W tym czasie na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojone w większą kostkę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę razem smażymy. - Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, ja kroję w ćwiartki, najpierw wlewam na talerz gorący żurek i na wierzchu układam pokrojone jajka. - Następnie wlewamy żur staropolski, całą butelkę (przed wlaniem dobrze wymieszać, butelkę otwieramy delikatnie bo może buzować) lub domowy zakwas i dodajemy ok. 2 łyżeczek chrzanu. - Dodajemy majeranek – ok. 1-2 garści (przy wrzucaniu do garnka rozcieramy go w dłoniach). Wrzucamy do wywaru. - Białą kiełbasę kroimy (ja kroję w półtalarki) i również wrzucamy do zupy razem z warzywami i grzybem, które wcześniej wyjęliśmy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/zurek-gesta-sycaca-zupa/