ŚRODA: CHŁODNIK Z TRUSKAWEK I INNYCH OWOCÓW

Agnieszka
Zupy
03.07.2019 8:01
ŚRODA: CHŁODNIK Z TRUSKAWEK I INNYCH OWOCÓW

Polecamy też 5 przepisów na nietypowe chłodniki Chłodnik z truskawek, porzeczek, banana i bazylii Składniki: ½ kg truskawek 1 szklanka czerwonych porzeczek 1 pomarańcza 1 banan Kilka listków bazylii lub mięty 1 kubek jogurtu (400 g) 1 szklanka maślanki, mleka ryżowego, sojowego lub orkiszowego Przygotowanie: Krok 1 Wiemy co mówimy, bo w ostatnie upały chłodnik z truskawek nie jeden raz ratował nam życie, kiedy nic innego nie było do jedzenia, bo właśnie wróciliśmy z urlopu i nie było kiedy przygotować jedzenia. My zazwyczaj używamy maślanki, ale ostatnio zrobiliśmy chłodnik z truskawek z mlekiem ryżowym i wyszło chyba lepiej niż z maślanką. Słowo chłodnik zazwyczaj kojarzy się z daniem wytrawnym, np. z botwinki, ogórków, czy z hiszpańskim gaspacho. Poza tym bardzo ważną rolę odgrywa sok z pomarańczy, który właściwie nie jest wyczuwalny w potrawie, ale nadaje całości przyjemnego, cytrusowego smaku. Chłodnik a koktajl to dwie różne sprawy i tak jak jest chłodnik wytrawny, tak może być chłodnik robiony na słodko. Wystarczy zmiksować owoce, dodać ulubione mleko i chłodnik z truskawek gotowy. Chłodnik najlepiej smakuje wystudzony, jednak można go zjeść od razu po zrobieniu, przy czym dobrze byłoby, gdyby owoce oraz jogurt i mleko były wystudzone. Chłodnik z truskawek jest mega prosty do zrobienia. Wyciśnij do owoców sok z pomarańczy, dodaj listki bazylii i zmiksuj całość na gładko. Jeśli wśród składników są owoce to mówi się już nie chłodnik, ale koktajl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-chlodnik-z-truskawek-i-innych-owocow/