Krem z dyni wg Magdy Gessler

Ewelina
Zupy
19.06.2014 9:43
Krem z dyni wg Magdy Gessler

Przepis

Składniki:

1,5kg dyni

200 ml mleka

200 ml bulionu warzywnego

200 śmietanki kremówki

4 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatałowej

natka pieruszki

łuskane pestki dyni

sól morska

biały pieprz

Dynię obrać i pokroić w kostkę, zalać mlekiem i bulionem, posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę, podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Nie wiem, czy nie polegałam już na starcie...

Zupę zakręciłam według receptury, zapodałam podwójną porcję składników, zakładając, że wyjdzie pyszna i na bandę naszych głodomorów może być za mało, a tu chętnych na dokładkę, po pierwszej degustacji, brak :(( Na dobrą sprawę zupę z dyni serwowałam po raz pierwszy, być może to nie kwestia przepisu czy wykonania a generalnie nowej smakowej przestrzeni??

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną