Żurek. Przepis krok po kroku.

Bogumiła
Zupy
17.04.2019 14:10
Żurek. Przepis krok po kroku.

Najlepszy żurek grzybowy Składniki: 1/2 szklanki suszonych grzybów (podgrzybków lub np. borowików) 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego 6 pętek białej surowej kiełbasy 1,5 l wywaru mięsnego lub np. warzywnego 1 marchewka korzeń pietruszki mały kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku 4 ziemniaki 500 ml zakwasu na żur 150 ml śmietaknki 30% UHT sól, czarny pieprz Po tym czasie wyjmij ugotowaną kiełbasę i pokrój w plasterki, dodaj z powrotem do zupy z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i majeranku. Żurek grzybowy można przygotować w wersji postnej np. na wigilie. W związku ze zbliżającym się 11 listopada, polecam przygotować wersję tej zupy na gęsinie. Przełóż kiełbasę do garnka, następnie wlej wywar, dodaj grzyby, warzywa: marchew, pietruszkę oraz selera obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook. Przygotowałem z niego żurek grzybowy z dodatkiem białej surowej kiełbasy. Krok 3: Białą kiełbasę nakłuj w kilku miejscach, aby podczas gotowania nie pękała (idealnie do tego celu nadaje się wykałaczka). Żurek to tradycyjna zupa Słowian północnych, powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/zurek/