Zupa pieczarkowa z kluseczkami

Ewelina
Zupy
14.06.2014 22:42
Zupa pieczarkowa z kluseczkami

Przepis

Zupa pieczarkowa z kluseczkami

Bardzo rzadko gotuję zupy, ale kiedy zobaczyłam przepis na zupę pieczarkową u Kasi nie mogłam się oprzeć...Przyznaję że zrobiłam ją w dużej mierze z ciekawości, bo zastanawiałam się jak zupa z niczego może smakować ;) Okazało się że może i to nawet bardzo.. w 100% zgadzam się z autorką przepisu, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.

Zupa pieczarkowa z kluseczkami

Składniki:

400 g pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła

1 litr wody

150 g kwaśnej śmietany 18%

50 ml słodkiej śmietanki 30%

sól, pieprz

pęczek natki pietruszki

Lane ciasto:

1 jajko

50 g mąki pszennej

2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

Cebulę drobno posiekać i wrzucić do rozgrzanego garnka. Dodać masło i smażyć do zeszklenia. Pieczarki pokroić w plasterki lub ćwiartki. Dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem.

Dusić około 7-8 minut, często mieszając. Dolać gorącą wodę i gotować przez 15 minut. Pod koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Śmietany połączyć ze sobą, dodać szczyptę soli i około 100 ml gorącego wywaru. Przelać do garnka i doprowadzić zupę do wrzenia.

Składniki na lane ciasto połączyć ze sobą energicznie mieszając widelcem, tak aby nie powstały grudki. Cienkim strumieniem wlewać ciasto do gotującej się zupy, odgarniając już powstałe kluseczki.

Po wlaniu ciasta gotować zupę jeszcze 2-3 minuty.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną