Zupa krem z kalafiora

Ewelina
Zupy
14.06.2014 9:15
Zupa krem z kalafiora

Przepis

Zupa krem z kalafiora

Przyznaję, że dzisiejszy krem przygotowałam głównie z myślą o moim Synku. Nie należymy do fanów zup o konsystencji kremu, ale krem z kalafiora okazał się naprawdę niezły. Dla malucha zrobiłam wersję bez dodatków, w wersji 'dorosłej' polecam dodanie niebieskiego sera pleśniowego i chrupiących plasterków boczku.

Przepis podejrzałam na Kwestii Smaku. Trochę pozmieniałam, więc jeżeli chcecie zobaczyć oryginał, zajrzyjcie na stronę.

Zupa krem z kalafiora

Z podanych składników otrzymacie dość gęstą konsystencję kremu. Jeżeli chcecie, aby zupa była rzadsza, zwiększcie ilość wody.

Składniki:

1/2 kalafiora (ok 0,5 kg)

1/2 białej części pora

około 150 g korzenia selera

1 duży ziemniak

1 cebula

2 szklanki mleka

2 szklanki wody lub bulionu z jarzyn

po łyżce oliwy i masła do smażenia

Do podania:

zrumienione plasterki boczku lub szynki (np. parmeńskiej), uprażone płatki migdałów, ser z niebieską pleśnią lub grzanki

Cebulę i selera pokroić w drobną kostkę. Por w półplasterki. W garnku z grubym dnem (lub na patelni) rozgrzać łyżkę oliwy i masła. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć przez chwilkę, nie rumieniąc.

Dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka i podzielony na różyczki kalafior. Dolać wodę (bulion) i mleko. Zagotować na dużym ogniu.

Zmniejszyć ogień i gotować około 20 - 25 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji gładkiego kremu (w wersji z serem, dorzucić najpierw około 30-40 g sera). Doprawić solą.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną