Barszcz ukraiński

Anna
Zupy
11.01.2019 11:32
Barszcz ukraiński

Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: - 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (żeberka, łopatka) - 5 średniej wielkości buraków - 4 ziemniaki - 2 marchewki - korzeń pietruszki - 1/2 korzenia selera - 1/4 główki białej kapusty - 2 cebule - 5 ząbków czosnku - 200 g drobnej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) - jabłko - 3 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - łyżka cukru - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki octu jabłkowego - łyżeczka mielonego kminku - pieprz i sól do smaku - 2 łyżki oliwy - 4 łyżki masła klarowanego - gęsta śmietana do podania Przygotowanie barszczu ukraińskiego: - Fasolę moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin. - Buraki obrać, pokroić w małe słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukrem i odstawić na 10 minut. - Pietruszkę i selera obrać, pokroić w małe słupki, podsmaży na maśle i dodać do zupy. Podsmażone buraki, pokrojone w kostkę jabłko, ocet jabłkowy i kminek dodać do zupy i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 15 - 20 minut, aż buraki i fasola będą miękkie. - Buraki podsmażyć przez około 10 minut na maśle z dodatkiem oliwy i rozmieszanym w kilku łyżkach płynu z garnka koncentratem. - Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego około 30 minut. - Mięso wyjąć i do zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować około 15 minut. - Następnie dodać wcześniej namoczoną i opłukaną fasolę i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić pieprzem i solą, można będzie później podać je do barszczu. Buraki są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny, dlatego powinny je jeść szczególnie osoby mające anemię. Do barszczu ukraińskiego można fasoli nie dodawać, uważam jednak, że z fasolą jest smaczniejszy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujwdomu.blogspot.com/2019/01/barszcz-ukrainski.html