Zupa dyniowo-batatowa

Iza
Zupy
22.11.2018 21:43
Zupa dyniowo-batatowa

Składniki: - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka masła klarowanego - 350-400 g batatów - 500 g puree dyniowego (TUTAJ dowiesz się jak zrobić puree dyniowe) - 1 ½ l rosołu lub bulionu warzywnego - 1 łyżeczka curry - ½ łyżeczki kuminu rzymskiego - 3 łyżki śmietany - 2 łyżeczki masła - chili - sól Dodatkowo do podania: - płatki migdałowe - grzanki z pumpernikla Na łyżeczce masła klarowanego zeszklić pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Ten słoneczny krem jest aromatyczny dzięki dodatkowi curry i kuminu rzymskiego i bardzo pikantna ponieważ dodałam sporą ilości chili. Dodać puree dyniowe, dolać rosół i gotować na małym ogniu aż słodkie ziemniaki będą miękkie. Dlatego dziś dzielę się przepisem na zupę dyniowo – batatową. Nie ma dla mnie nic bardziej poprawiającego nastrój i jesienno-zimowa chandrę jak miska gorącej zupy. |Zupa dyniowo – batatowa| W tym roku mamy wyjątkowo piękną jesień.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2018/10/zupa-dyniowo-batatowa.html