Super żurek na domowych wędlinach z Dębiny

Zupy
16.03.2018 10:20
Super żurek na domowych wędlinach z Dębiny

Odwiedźcie ich na facebook – https://www.facebook.com/wedlinyzdebiny/ Co trzeba na dobry żurek z kiełbasą: 2 kiełbasy śląskie 2 białe kiełbasy 2 grube 1cm plastry boczku 2 cebule 3 kartofle wielkości pięści 2 marchewki 5 ząbków czosnku 2 butelki żuru 2 łyżki stołowe majeranku 3 łyżki stołowe tartego chrzanu łyżeczka mielonego czarnego pieprzu Cebule kroimy w kostkę, kiełbasę na pół lub ćwierć plasterki, boczek w 0.5cm słupki. Każdy wie że najlepsze wędliny są z Dębiny, więc na początku tam się udałem – Wędliny z Dębiny – dorwałem tam bezwstydnie chudy boczek, kiełbasę śląską i białą(oraz mnóstwo innych wędlin które nie skończyły w tej zupie). To są prawdziwe wędliny, w kaszance jest prawdziwa krew a kabanosy są robione w baranich flaczkach, salceson ma tonę mięsa a szynka utrzymuje się w lodówce 2 tygodnie i najwyżej uschnie a nie zepsuje się. W garnku na zupę podsmażamy na początku boczek by puścił trochę tłuszczu na którym usmażymy kiełbasę i finalnie dodamy cebulę która powinna się zeszklić. Super żurek – zupa doskonała na bazie wędlin z Dębiny Żurek to jedna z moich ulubionych zup, ma wszystko co chciało by się w zupie. Poniższy przepis nie jest na jakąś pitu pitu zupę na gwoździu gotowaną tylko na symfonię smaków o której królowie gastronomi sobie nie śnili. Nie jestem fanem zup w proszku ale często mają dużo aromatu który normalnie był by w butelce z żurem gdyby to był prawdziwy żur. Na taką ilość to wsadu potrzeba dwie butelki, alternatywnie jedną butelkę i jedną zupę ala żurek/barszcz biały w proszku rozrobioną w małej ilości wody. Niestety teraz nawet na bazarku trudno o taki żur z prawdziwego zdarzenia – z fermentowaną mąką, czosnkiem i przyprawami. Jest syta, bogata w mięso i wędzonkę(jak się nie oszczędza na mięsie), kwaśna, chrzanowa, czosnkowa i pieprzna. Ale z takim wsadem mięsno-warzywnym można jeść samą albo jak prawdziwy Polak z bułką w ręku. Dajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chrzan (używajcie prawdziwy chrzan, taki 100% chrzanu w chrzanie a nie jakiś 55% chrzanu, śmietana, kwasek ect. ze sklepu) i majeranek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://naostro.nocpan.com/super-zurek-z-kielbasa-z-debiny