Dlaczego warto jeść ŚLIWKI?


                    Dlaczego warto jeść ŚLIWKI?
16Wrz

Jedzenie śliwek dostarcza nam wielu ważnych składników odżywczych.


Oprócz wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu, śliwki zawierają witaminę A, witaminę E i witaminy z grupy B.

Śliwki zawierają kwas chlorogenowy i katechinę – polifenole które działają antyoksydacyjnie.

Jedzenie śliwek poprawia nasze trawienie i wspiera apetyt.

Jeżeli szykujesz coś ciężkostrawnego jak np. bigos to warto dodać do niego suszonych śliwek.

Dzięki temu unikniesz wzdęć, a Twoja potrawa nabierze bardzo ciekawego smaku.

Suszone śliwki są zdrowsze od owoców świeżo zerwanych z drzewa – zawierają kilkukrotnie więcej witaminy A niż świeże owoce, a także mają większą zawartość fosforu, błonnika i żelaza.


Pamiętaj jednak, że suszone śliwki są bardziej kaloryczne w 100 g znajduje się ok 270 kcal.


Suszone śliwki spożywane regularnie zmniejszają ryzyko złamań kości i wystąpienia osteoporozy.

Wystarczy zjeść kilka śliwek każdego dnia aby poprawić gęstość kości.

Odmian śliwek są tysiące, także jest z czego wybierać.

To świetny dodatek do ciast, pierogów czy knedli.

Ze śliwek można także przygotować pyszne powidła i marmolady.

Zdjęcie Dlaczego warto jeść ŚLIWKI? #1
fot.shutterstock

Śliwki idealnie nadają się też do produkcji różnych trunków.

Najpopularniejszym trunkiem w Polsce jest zdecydowanie śliwowica.

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja