Nigdy nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki! To może się źle skończyć

Nigdy nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki! To może się źle skończyć
17Maj

Większość z nas przechowuje jajka na drzwiach lodówki. To właśnie tam umieszczamy wytłaczankę, do której wykładamy jajka. Niestety, nie jest to najlepsze miejsce do przechowywania tych produktów.

Zdjęcie Nigdy nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki! To może się źle skończyć #1

Jajka są jednymi z najzdrowszych produktów odzwierzęcych. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów, zdrowego białka i odżywczych tłuszczów. Każda zdrowa dieta (oprócz wegańskiej) zawsze uwzględnia jajka. Nic w tym dziwnego. W jajkach są witaminy A, D, B12, B2 i E, K, a także minerały takie jak żelazo, jod, wapń, cynk,potas i selen. Znajdziemy tam też niezbędne kwasy Omega-3, które doskonale obniżają cholesterol i pozwalają walczyć z innymi chorobami.

Jakie jeszcze cenne substancje znajdziemy w jajku?

Lizozym - neutralizuje bakterie.

Luteinę - dobrą dla wzroku.

Lecytynę - wspomaga pamięć.

Kwas foliowy - wzmocnienie organizmu.

Kwasy Omega-3 - obniżają cholesterol, pomagają w odchudzaniu.



Te właściwości jajka zachowają jednak tylko wtedy, kiedy będą przechowywane w odpowiedni sposób. Czyli właściwie jaki?

Zdjęcie Nigdy nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki! To może się źle skończyć #2

Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki

Półeczki na drzwiach lodówki najbardziej narażone są na wahania temperatur. Otwieranie i zamykanie lodówki sprawia, że produktom trudno jest utrzymać stałą temperaturę. Ta z kolei konieczna jest, aby jajka zachowały swoje właściwości i najzwyczajniej w świecie się nie zepsuły.

Z tego samego powodu niebezpieczne może okazać się też przechowywanie na drzwiach lodówki kartonu z mlekiem.

Jak więc przechowywać jajka?

*Pamiętaj, aby nigdy nie myć jajek przed włożeniem ich do lodówki. Mają one na skorupce naturalną ochronę, dzięki czemu dłużej są świeże.

*Przechowuj jajka w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z innymi produktami, w głębi lodówki, gdzie temperatura jest stała.

*Nie przechowuj jajek blisko cebuli, czosnku i innych produktów, które wydzielają mocny zapach. Jajka bardzo szybko chłoną aromaty, co psuje ich smak.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ