Kurczak zapiekany z warzywami

Ewelina
Zapiekanki
20.01.2014 9:07
Kurczak zapiekany z warzywami

Przepis

SKŁADNIKI :

2 duże piersi z kurczaka

mały jogurt naturalny 200 ml ,u mnie Pilos

2 ząbki czosnku

sól,ostra papryka w proszku,jarzynka do smaku

1 mała cukinia

1 czerwona papryka

2 pomidory

1 cebula

3 łyżki oleju do podpieczenia warzyw

SOS BESZAMELOWY :

1 duża łyżka masła naturalnego

2 łyżki mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 ząbek przeciśniętego czosnku

sól,pieprz

W garnku rozpuszczamy masło,wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką,od razu wlewamy mleko(musimy bardzo szybko mieszać aby nie powstały nam grudki).Sos przyprawiamy solą,pieprzem i czosnkiem,cały czas mieszamy.Sos bardzo szybko gęstnieje więc przygotowuje się go bardzo szybko.

PRZYGOTOWANIE :

Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na grube paski.Przekładamy do miski i przyprawiamy solą,papryką,przeciśniętym czosnkiem oraz dodajemy jogurt.Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na około 1-3 godziny.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki,przekładamy na patelnię z olejem,przyprawiamy i pieczemy do momentu aż płyny odparują.Przekładamy je na dno naczynia żaroodpornego na to układamy kawałki mięsa i polewamy sosem beszamelowym.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C,pieczemy 30-40 minut (gdy sos zacznie się przypiekać,zmniejszamy temperaturę).Mięso jest bardzo kruche,soczyste a warzywa przepyszne.Polecam tą prostą i pyszną zapiekankę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną