Musaka po mojemu

Monika
Zapiekanki
06.06.2016 21:29
Musaka po mojemu

składniki: 3 bakłażany ( po ok 450 g) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 bakłażany ( po ok 450 g) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól, pieprz olej rzepakowy beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Bakłażany umyć i pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż wierzch się zarumieni ok 20-30 minut, funkcja termoobieg. 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól, pieprz olej rzepakowy beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż wierzch się zarumieni ok 20-30 minut, funkcja termoobieg. Jedną część bakłażanów ułożyć na dnie naczynia, plasterki mogą na siebie zachodzić. Jedną część bakłażanów ułożyć na dnie naczynia, plasterki mogą na siebie zachodzić. Następnie pokrojone bakłażany oprószyć delikatnie solą i odstawić na kilkanaście minut aby puściły sok. Następnie pokrojone bakłażany oprószyć delikatnie solą i odstawić na kilkanaście minut aby puściły sok. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem znowu ułożyć warstwę bakłażanów a na nich resztę mięsnej masy. Potem znowu ułożyć warstwę bakłażanów a na nich resztę mięsnej masy. Na wierzch dać ostatnią część bakłażanów. Na wierzch dać ostatnią część bakłażanów. Następnie na plastrach ułożyć połowę mięsnej masy. Następnie na plastrach ułożyć połowę mięsnej masy. Wszystko razem smażyć aż pomidory się rozpadną i odparują prawie wszystkie płyny. Wszystko razem smażyć aż pomidory się rozpadną i odparują prawie wszystkie płyny. Na wierzch posypać odrobiną mielonej słodkiej papryki. Bakłażany umyć i pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm. Na wierzch posypać odrobiną mielonej słodkiej papryki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/05/musaka-po-mojemu.html