Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym

Ewelina
Zapiekanki
12.08.2015 11:18
Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym

Składniki

- 1 duży kalafior

Składniki na sos beszamelowy:

- 2 łyżki masła,

- 10 deko sera żółtego,

- 2 łyżki mąki,

- 1,5 szklanki mleka,

- sól i pieprz do smaku,

- szczypta gałki muszkatołowej.

Przepis

Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.

Przystępujemy do przygotowania sosu beszamelowego. Na patelni roztapiamy masło a następnie dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając, aż się zagotuje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym a następnie pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną