Zapiekanka z cukinii

Krzysztof
Zapiekanki
22.10.2014 19:36
Zapiekanka z cukinii

Przepis

Składniki na 2 kokilki o śr. 11cm:

2 cukinie (u mnie mała i średnia)

25 dag mięsa mielonego wieprzowego

2-4 plastry sera żółtego (zależy od wielkości)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis

½ szklanki przecieru pomidorowego

Bazylia

Oregano

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię umyć, obrać, pokroić na podłużne plastry. Posypać przyprawą włoską. Patelnię (ja użyłam tej do naleśników) posmarować olejem za pomocą pędzla. Ułożyć na niej cukinię i podsmażyć z obu stron. Następnie połowę wyłożyć na dnie kokilek.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Dodać mięso i smażyć do miękkości. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Całość doprawić bazylią i oregano.

Mięso wyłożyć do kokilek. Przykryć drugą połową cukinii. Posypać startym serem żółtym lub ułożyć plastry.

Piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut.

Smacznego,

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną