Lazania z soczewicą

Ewa
Zapiekanki
17.07.2020 8:29
Lazania z soczewicą

Kiedy coś ładnego wpadnie mi w oko, wiem, że muszę spieszyć się z zakupem, nim ktoś inny sprzątnie mi to sprzed nosa… a wierzcie, chętnych na piękne produkty nie brakuje. czerwonej soczewicy około 300-350 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 puszki kukurydzy 200 g tartej mozzarelli 50-70 g sera żółtego w kostce (u mnie sokół, fajna będzie też gouda lub mozzarella do pizzy) mielona papryka szczypta mielonej papryki ostrej sól, pieprz Beszamel: 500 ml mleka 4 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Sama przerabiałam to na własnej skórze kilkukrotnie;) Wchodząc na Zalando Lounge liczę się więc z tym, że wchodzę tam, aby coś kupić, wręcz upolować i chyba właśnie to nadaje tym zakupom pewnego dreszczyku emocji:) Wracając do zdjęć… Dobrałam sobie do niego jeszcze praktyczny pojemnik na sypkie produkty z tej samej linii kolorystycznej, gdyż uznałam, że razem pięknie będą prezentować się na zdjęciu. Niektóre potrawy warto przedstawić na zdjęciu bezpośrednio w naczyniu, w jakim były przygotowane i ja od czasu do czasu lubię też z tej opcji skorzystać. Pewnie jeszcze nie raz zobaczycie to naczynie na zdjęciu, bo oprócz tego, że jest praktyczne, bardzo mi się podoba. Nie wykluczam jednak innych, kolorowych talerzyków czy miseczek, dlatego w mojej kolekcji jest kilka takich w kolorze delikatnego różu, czy nawet czarnych. Kiedy więc pewnego dnia na Zalando Lounge zobaczyłam miętowy/pistacjowy talerzyk, który możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach, nie mogłam mu się oprzeć. Ok, rozpisałam się jak nigdy dotąd, pora więc przejść do najważniejszego – poniżej przepis na wegetariańską lazanię z soczewicą i pieczarkami. makaron do lazanii 3/4 szkl. Unikam więc pstrokatych talerzy w duże wzory, skupiając się bardziej na tych klasycznych, o stonowanych barwach. Udostępnij Zapisz Lazania z mięsem mielonym i beszamelem to pierwsza potrawa, która przychodzi mi na myśl na słowa ulubione danie. W zależności od aktualnej oferty znajdziecie tam produkty do kuchni, jadalni, łazienki, drobne AGD, artykuły dekoracyjne, lampy, wazony i wiele, wiele innych, bardziej praktycznych lub po prostu cieszących oko. W zależności od danej potrawy czy nawet zamysłu na zdjęcie, trzeba mieć wachlarz kolorystycznych możliwości. Mam wrażenie, że one najładniej eksponują całą potrawę, nie odciągają wzroku od tego, co na talerzu jest najważniejsze. po kilku latach blogowania wiem już mniej więcej jakie naczynia sprawdzają się w moim przypadku najlepiej. Zdecydowanie uwielbiam ją i myślę, że Wy również, gdyż jest to jeden z chętniej odwiedzanych przepisów na blogu W prowadzeniu bloga, oprócz samego dania, które musi być smaczne i apetycznie się prezentować, ważne są również różnego rodzaju naczynia i dodatki. Jeżeli i Wam kiedyś wpadnie tam coś w oko (a wpadnie prędzej lub później), to pamiętajcie o jednej istotnej kwestii. A jako, że ja zarówno lazanię, jak i Jamiego bardzo lubię, nie mogłam sobie takiego naczynia odmówić 😉 W rondelku, na małym ogniu, roztapiamy masło. Aby w pełni korzystać ze strony Zalando Lounge należy wpierw zapisać się do klubu zakupowego. 🙂 Z tego też powodu jednocześnie chciałam i trochę bałam się przygotować jej bezmięsną, wegetariańską wersję. Nie wiem jak Wam, mnie bardzo się ten zestaw podoba. Ja przy moich zamówieniach za każdym razem czekałam na produkty około miesiąca. Jest bardzo duże i pierwszy raz przygotowując lazanię nie musiałam nadłamywać części makaronu, aby zmieścić go do formy. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzamy mniej więcej 2 łyżki beszamelu. Rozkładamy kolejną warstwę makaronu, na nim farsz, beszamel oraz ser. Po kilku latach prowadzenia bloga nazbierałam ich już całkiem pokaźną kolekcję, a i tak wciąż rozglądam się za jakimiś nowymi nabytkami. Doprawiamy szczyptą gałki oraz sporą ilością pieprzu i soli (sos powinien być wyrazisty w smaku). Płaty makaronu pojedynczo i krótko moczymy w naczyniu z ciepłą wodą. Towar zmienia się bardzo szybko i dostępny jest jedynie przez kilka dni. No i koniecznie pochwalcie się, co udało Wam się upolować 🙂 Na końcu dodajemy ugotowaną soczewicę, smażymy jeszcze chwilę, aż do lekkiego zgęstnienia. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości (przez około 10-15 minut;

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/07/17/lazania-z-soczewica/