Zawijana lazania ze szpinakiem i fetą

Taka
Zapiekanki
12.07.2014 7:14
Zawijana lazania ze szpinakiem i fetą

Przepis

Zawijana lazania ze szpinakiem i fetą

10

LIP

Obraz1Obraz2Składniki na makaron lasagne:

0,5 kg mąki

8 jajek

Składniki na farsz:

150 g szpinaku

2 ząbki czosnku

1 opakowanie sera feta

1 łyżka masła

pieprz

Składniki na sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów krojonych

1 mała czerwona cebula

tymianek, bazylia, oregano

sól, pieprz, brązowy cukier, tabasco

olej

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania makaronu (można oczywiście użyć gotowego ale serdecznie polecam przygotowanie domowego), zagniatamy ciasto z mąki i jajek, trzeba się trochę namęczyć aby je dobrze wyrobić ale efekt wart jest zachodu. Gdy ciasto będzie gotowe tniemy je na kawałki i rozwałkowujemy na prostokąty ok 10×20 cm najlepiej aby były jak najcieńsze (ja do tego celu użyłam maszynki do makaronu mojej mamy firmy Atlas). Gotujemy tak przygotowany makaron w osolonej wodzie pilnując aby się nie posklejał. Ja ugotowałam tylko połowę, drugą ususzyłam. Gdy sama robię makaron często przygotowuje większą porcję aby mieć zapas na przyszłość gdy nie będę miała czasu przygotowywać go od podstaw. Gdy makaron będzie gotowy przygotowujemy farsz, smażymy na maśle szpinak z czosnkiem, blendujemy i dodajemy rozdrobniony ser feta, doprawiamy tylko pieprzem gdyż ser jest wystarczająco słony. Sos przygotowujemy smażąc na oleju cebulkę z pomidorami z puszki oraz wszystkimi przyprawami, całość musi się dusić aż pomidory się nie rozgotują. Tym razem postanowiłam plastry makaronu zwinąć zamiast układać je warstwowo. Na kawałki makaronu nakładamy szpinakowy farsz i zwijamy jak naleśniki wzdłuż krótszej krawędzi. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pomidorowym sosem, zapiekamy ok 15 minut w piecyku rozgrzanym do 150 stopni.

Smacznego ;)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną