ZAPIEKANKA Z RYŻU, CHORIZO I BATATA

Agnieszka
Zapiekanki
07.02.2020 11:39
ZAPIEKANKA Z RYŻU, CHORIZO I BATATA

Przepis na zapieknakę z ryżu, chorizo i batata pochodzi z bloga Budgetbytes.com Składniki: - Kawałek chorizo (10 cm) - 1 średniej wielkości słodki ziemniak - 1 puszka czerwonej fasoli - ½ szklanki ryżu czerwonego (brązowego lub jaśminowego) - łyżka oleju - ½ szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, bursztyn) - Siekana zielenina Przygotowanie: Zapiekankę z ryżu można zrobić na dwa sposoby: udusić całość na patelni, lub zapiec ją w piecu. W obydwu przypadkach zapiekanka z ryżu, chorizo i batat jest daniem absolutnie godnym polecenia. Rozgrzej na rondel lub patelnię łyżkę oleju, gdy będzie gorący, wyłóż na niego plastry chorizo. W opcji z pieczeniem wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy na 20 minut. Do zapiekanki dobrze jest użyć chorizo pikantnego, nadającego zapiekance z ryżu dodatkowo charakteru. Kolorowa, zdrowa zapiekanka z ryżu, która sama się robi. Łatwe Liczba porcji: 2 Mega prosta, zdrowa zapiekanka z ryżu. W wersji smażonej, ziemniaka i chorizo najpierw trzeba przez kilka minut smażyć na patelni. Czerwony ryż, upieczony lekko al dente świetnie smakuje z miękkim, kremowym ziemniakiem i fasolą. Smaż minutę dwie, aż kiełbasa lekko się zrumieni z obydwu stron. Żeby była zdrowa, lub zdrowsza, nie używaj białego ryżu. Następnie wsyp ryż, wymieszaj całość, chwilę smaż, a następnie zalej całość szklanką wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/danie-dnia-zapiekanka-z-ryzu-chorizo-i-batata/