Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami

Alicja
Zapiekanki
11.02.2019 12:08
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami

Składniki - 700 g ziemniaków - 270 g kiełbasy (śląskiej/podwawelskiej/głogowskiej) - 1 łyżka oleju rzepakowego - 2 duże cebule - 1 łyżka masła - ćwierć selera - 375 g pietruszki - 400 g marchwi - 330 g śmietany 12% - 200 g sera żółtego - 1 paczka ziół do sałatek - pieprz - sól/vegeta - szczypta mielonego chili - masło do posmarowania formy - naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 21 x 29 cm Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości do miękkości (nie solimy wody!). Składniki układamy w kolejności: - ziemniaki (doprawić ziołami, pieprzem i solą) - cebula - kiełbasa - warzywa - sos śmietanowo-serowy - ziemniaki - cebula - kiełbasa - warzywa - sos śmietanowo-serowy Doprawiamy 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką ziół oraz 1/2 łyżeczki soli lub vegety. Dodajemy śmietanę, chili, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczyptę vegety oraz 2 płaskie łyżeczki ziół do sałatek. Pietruszkę, marchew oraz seler kroimy w plasterki, a cebulę w pióra. Jeśli tłuszczu pozostałego po smażeniu kiełbasy będzie zbyt mało można dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Następnie na patelnię po kiełbasie wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://czekoladowa---muffinka.blogspot.com/2019/02/zapiekanka-ziemniaczana-z-kiebasa-i.html