ŚRODA: CASSEROLE ZE SŁOIKA Z RYŻEM, INDYKIEM I BROKUŁEM

Agnieszka
Zapiekanki
10.10.2018 7:04
ŚRODA: CASSEROLE ZE SŁOIKA Z RYŻEM, INDYKIEM I BROKUŁEM

Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała czerwona cebula Kilka łyżek bułki tartej 1 łyżka przyprawy włoskiej (przepis znajdziecie tutaj) lub po szczypcie tymianku, bazylii, majeranku i oregano 1 łyżka oleju Generalnie przeważa jednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym na kontynencie casserole występuje głównie w kuchni hiszpańskiej i francuskiej, choć są tacy, którzy uważają, że casserole to również włoska lasagna i grecka musaka. Łatwe Liczba porcji: 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Casserole to wreszcie świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, upieczonego lub ugotowanego kawałka mięsa. Casserole jest daniem jednogarnkowym, duszonym, lu zapiekanym, najczęściej na bazie gotowanego ryżu, warzyw, sera. Podobne jest z casserole – to tylko ogólna nazwa, która wywodzi się od starofrancuskiego słowa cassa i oznacza rondel, albo patelnię. Zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut lub aż zaiarna będą miękkie. Prosta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi nadzieniami. Polędwiczki posiekaj w kostkę i wyłóż na rozgrzany tłuszcz. My dzisiaj proponujemy Wam danie jednosłoikowe – to nasz stały patent na zapiekanki. Zagotuj w garnku litr wody, wrzuć do niej brokuła i blanszuj przez 3 minuty. Dania jednogarnkowe były szalenie popularne w latach Wielkiej Depresji, czyli kryzysu lat 1929-35, pozwalając przeżyć ciężkie czasy nie jednej rodzinie. Pakujesz składniki do słoika, zapiekasz, studzisz, zamykasz i zabierasz na lancz do pracy. Wymieszaj w głębokiej misie ryż kaszą, indykiem, brokułem i drobno pokrojoną cebulą. Zagotuj w garnku 2,5 szklanki wody. Krok 3 Brokuła podziel na różyczki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-sroda-casserole-ze-sloika-z-ryzem-indykiem-brokulem/