Lekka zapiekanka z makaronem, warzywami i kurczakiem

Krzysztof
Zapiekanki
28.05.2014 8:39
Lekka zapiekanka z makaronem, warzywami i kurczakiem

Przepis

Skład.

1 opakowanie makaronu typu insalatonde

średnia cebula: 1 szt.

brokuł, umyty: 1 szt.

jajka: 2 szt.

1 pierś z kurczaka

1 cytryna

1 papryczka chili

200g sera żółtego

małe pomidory: 175 g

śmietanka 12%

mozzarella: 1 szt.

sól, pieprz, cukier

Zaczynamy.

Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno papryczkę chili, ścieramy skórkę z cytryny i przekładamy do mięsa zalewając 50ml oliwy. Mięso solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy łyżkę cukru. Odkładamy mięso na 15 minut, następnie smażymy je na patelni z pokrojoną drobno cebulą.

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W odzielnym garnku, również gotujemy lekko osoloną wodę. Po doprowadzeniu jej do wrzenia, wrzucamy do niej pokrojonego w małe różyczki i umytego brokuła. Blanszujemy go we wrzącej wodzie do 3 minut, następnie odcedzamy i hartujemy, zalewając zimną wodą. Pomidorki, myjemy i kroimy na połówki.

150ml śmietany przelewamy do misy, ścieramy do niej na drobnych oczkach 200g żółtego sera i wbijamy 2 małe jajka. Całość energicznie mieszamy dodając sól, pieprz, ewentualnie zioła prowansalskie.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, zalewamy sosem, układamy brokuła, pomidorki i na spód krojąc w plastry mozarellę.

Zapiekankę pieczemy ok. 20minut w 180C.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną