POMYSŁ NA WIELKANOCNY OBIAD: schab ze śliwkami i morelami

Gosia
Wielkanoc
11.04.2017 12:51
POMYSŁ NA WIELKANOCNY OBIAD: schab ze śliwkami i morelami

Składniki

  • 1 kgschabu bez kości
  • 10śliwek
  • 10moreli
  • 2marchewki
  • 4szalotki
  • 2ząbki czosnku
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 2łyżki miodu
  • majeranek
  • sól, pieprz

Przepis

Przepis Ani Starmachwielkanocny obiad

szczegółowe zdjęcia jak wykonać schab na stronie Ani Starmach:

http://aniastarmach.pl/przepis/schab-ze-sliwkami-i-morelami/

  1. Schab natnij po środku ostrym nożem, przekręć go, aby powiększyć otwór.

  2. Wkładaj do niego naprzemiennie i pojedynczo śliwki i morele.

  3. Czosnek drobno posiekaj, natrzyj nim schab, posyp go też majerankiem, solą i pieprzem.

  4. Tak przygotowany schab obsmaż krótko z każdej strony na patelni.

  5. Przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut. Obok poukładaj obrane, pokrojone marchewki i szalotki.

  6. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, a wierzch schabu polej miodem. Zapiekaj jeszcze około 15 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną