Mazurek orzechowy z kajmakiem

Ewelina
Wielkanoc
09.03.2016 16:28
Mazurek orzechowy z kajmakiem

Składniki: Ciasto: 200g miękkiego masła 170g cukru pudru 5 jajek 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 200g zmielonych orzechów (dałam 100g włoskich i 100g laskowych) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka Do przełożenia: 1 puszka masy kajakowej (400g) lub krówkowej 70g poszatkowanych orzechów Polewa: 120g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Dekoracja: marcepan wiórki kokosowe posypka cukrowa 1/3 cytryny 2 łyżeczki cukru kandyzowana skórka pomarańczowa barwniki spożywcze Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. 2. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z 2 łyżeczkami cukru, podgrzać w mikrofalówce, wymieszać, aż cukier się rozpuści. 5. Kajmak przełożyć do miseczki i podgrzać bardzo krótko w mikrofalówce lub w rondelku na gazie, ciągle mieszając, żeby zrobił się bardziej płynny (jeśli sami będziemy robić kajmak, to możemy to pominąć). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i wyjąć z blaszek. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w gładką masę. Mazurek orzechowy z kajmakiem – Bardzo orzechowy i słodki mazurek przełożony masą kajmakową. 3. Dodać aromat, wsypać połowę mąki z orzechami, krótko wymieszać. 7. Składniki na polewę włożyć do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i powstanie gładka masa. Ciasto możemy upiec jednocześnie w dwóch blaszkach na funkcji termoobieg, zaoszczędzi nam to czasu i energii. Ozdoby zostały zrobione z masy marcepanowej, wiórków kokosowych, kolorowego cukru i posypek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/mazurek-orzechowy-z-kajmakiem.html