Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego

Malgorzata
Wielkanoc
07.03.2016 11:40
Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego

Składniki: Ciasto czekoladowe bez mąki - 6 jaj L - 80 g cukru - 200 g czekolady deserowej - 50 g masła Ganasz czekoladowy - 200 g śmietanki 30% - 200 g czekolady deserowej - 2 łyżki miodu - 2 łyżki miękkiego masła - 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) - dżem z czarnej porzeczki Do dekoracji - bakalie (np. suszone morele pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Przygotowanie: - W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Wielkanocne wypieki z Lidlem mogą być bardzo proste, w ofercie świątecznej znajdziecie wszystkie potrzebne produkty spożywcze, bakalie, kolorowe lukry, polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika :). Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Następnie ciasto dekorujemy rozetkami za pomocą papierowego kornetu lub szprycy z ganaszem czekoladowym. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. - Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy. - Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2016/03/bezglutenowy-mazurek-czekoladowy-pawa.html