Puszysty sernik na białkach

Łukasz
Wielkanoc
09.04.2020 7:20
Puszysty sernik na białkach

SKŁADNIKI Kruche ciasto: 400 g mąki 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 12-18% Masa serowa: 1 kg tłustego sera białego* 200 g kwaśnej śmietany 12-18% 50 g roztopionego masła 300 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 1 niewoskowana cytryna 10 białek szczypta soli PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Białka ubiłem na lśniącą pianę wraz z cukrem, niczym do bezy, dzięki czemu są bardziej stabilne i sprawiają, że ciasto mniej opada po upieczeniu, a następnie delikatnie wymieszałem je z kremową masą serową, pilnując, aby wtłoczyć w nią jak najwięcej powietrza. 😉 Jeśli jeszcze nie wybraliście ciasta, które zagości na Waszym stole w te Święta, to gorąco zachęcam, aby upiec właśnie ten puszysty sernik na białkach. Możecie również zrezygnować z górnej warstwy ciasta, przygotowując je z połowy porcji i oprószyć sernik po upieczeniu cukrem pudrem albo polać czekoladą. W tym przepisie celowo zrezygnowałem z rodzynek, bo delikatna masa serowa by ich nie utrzymała i opadłyby one na dno, więc wszyscy, którzy sceptycznie do nich podchodzą, powinni być ukontentowani. 😉 Puszysty sernik na białkach Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Ten puszysty sernik na białkach upiekłem w zeszłym roku na Wielkanoc. Wybaczcie więc nieco niestarannie zrobione zdjęcia, ale były one robione w ogromnym pośpiechu między faszerowanymi jajkami, a mazurkiem, uważając, żeby ostało się, choć kilka kawałków ciasta do zdjęcia, bo zniknął on jeszcze przed śniadaniem. 😉 Sam pomysł na ten puszysty sernik zrodził się w sumie dosyć przypadkowo. Sernik ukryłem pomiędzy dwoma warstwami kruchego maślanego ciasta, które fajnie kontrastuje z puszystym wnętrzem. Masa serowa Ser przełóż do robota kuchennego z nakładką z nożami. Korzystając z sera półtłustego, dodaj o 50 g masła więcej. Weź drugą połowę kruchego ciasta i zetrzyj ją bezpośrednio na sernik. Zostało mi sporo białek po wielkanocnych babach i mazurkach na kruchym cieście i trzeba było je jakoś spożytkować. Weź połowę ciasta i zetrzyj je na tartce, pokrywając spód formy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/04/puszysty-sernik-na-bialkach.html