Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami

Agata
Śniadania
10.11.2017 18:33
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami

Rękojeść noża ZWILLING® PURE twardy, odporny na uszkodzenia mechaniczne materiał wypolerowana, ergonomiczna rączka w kolorze czarnym łączenie rękojeści i ostrza idealnie gładkie, bez zgrubień Ostrze noża ZWILLING® PURE wytworzone z wysokowęglowej stali ostre na całej długości, od nasady aż po czubek noża gwarancja nierdzewności starannie naostrzone przy użyciu technologii laserowej Czas przygotowania: 12 godzin Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 720 500 g mąki żytniej 1020 3-4 łyżki aktywnego zakwasu chlebowego ok. 650 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki nasion siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika Wykonanie: Do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy. Muszę przyznać, że w swojej długoletniej kulinarnejniejeden nóż już wyszczerbiłam i stępiłam 😀, dlatego tym bardziej moje zadowolenie z użytkowania noża Zwilling jest bardzo zasadne. Oczywiście krążą różne mity na temat tego, że upieczenie bochenka chleba na zakwasie jest trudne i graniczy z cudem. Najlepszy do spożycia będzie po kilku godzinach. karierze niejeden nóż już wyszczerbiłam i stępiłam 😀, dlatego tym bardziej moje zadowolenie z użytkowania noża Zwilling jest bardzo zasadne. Tak jak nazwa noża wskazuje jest on uniwersalny i oczywiście nadaje się do krojenia praktycznie wszystkich produktów w kuchni, począwszy od chleba, a na mięsie kończąc. Od zawsze uważałam, że na nożach nie ma co oszczędzać, bo niezwykle ułatwiają nam naszą prace w kuchni. Od zawsze uważałam, że na nożach nie ma co oszczędzać, bo niezwykle ułatwiają nam naszą prace w kuchni. Zakwas mieszamy z 600 ml letniej wody (nie dodajemy od razu całej wody, bo każda mąką inaczej chłonie wodę) i wlewamy do miski z mąką. Dlatego zawsze warto wcześniej wybrać sobie taki dzień, żeby mieć w zapasie tyle czasu ile nasze ciasto na chleb będzie od nas wymagało. Ja z reguły piekę chleb w weekend, wtedy mogę spokojnie go doglądać i sprawdzać czy już jest gotowy do pieczenia. W dzisiejszym wpisie będzie więc też parę słów o małym nożu, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i doskonale sobie poradził z moim chlebem. Utarła się już opinia, że nóż do krojenia chleba powinien być długi, ja jednak postanowiłam wykorzystać ten 13 centymetrowy nóż do pokrojenia upieczonego przeze mnie bochenka. A jeśli ten chleb jest jeszcze na zakwasie, to wtedy już jest szczyt radości ! A gdy mamy już na stole pyszny bochen chleba niezbędny będzie nam nóż. Nie ma nic lepszego na świecie niż własny upieczony w domu chleb. Na koniec dodajemy ziarna i mieszamy, aż się połączą z ciastem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/11/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-z.html