Prosty chleb pszenny na drożdżach wg Kena Forkisha

Jacek
Śniadania
03.07.2017 11:43
Prosty chleb pszenny na drożdżach wg Kena Forkisha

Upieczony chleb studź na kratce co najmniej 30 minut przed krojeniem Smacznego :) Co najmniej 45 minut przed pieczeniem umieść w piekarniku garnek razem z pokrywką i nagrzej do temperatury 245°C. Podczas pieczenia zachowaj szczególną uwagę, ponieważ nagrzany w piekarniku garnek jest bardzo gorący. Składniki na jeden bochenek z 500 g mąki: 500 g mąka pszenna jasna typ 550 lub 650 360 g woda (32-35ºC) 10,5 g sól 2 g drożdże instant lub 5 g świeże prasowane, przed dodaniem rozpuścić w małej ilości wody (1-2 łyżki wody) Piecz przez 30 minut z pokrywką, następnie zdejmij ostrożnie pokrywkę i dopiekaj bochenek ok. 20 minut, co pewien czas sprawdzając stan wypieczenia skórki. Piecz przez 30 minut z pokrywką, następnie zdejmij ostrożnie pokrywkę i dopiekaj bochenek ok. 20 minut, co pewien czas sprawdzając stan wypieczenia skórki. Pierwsze składanie wykonaj po ok. 10 minutach od wymieszania ciasta, drugie w ciągu następnej godziny (gdy ciasto zacznie się rozluźniać i tracić pierwotny kształt jest gotowe na drugie składanie). Ponieważ niuanse związane z manipulacją ciastem znacznie łatwiej zademonstrować na żywo, niż opisać słowami, zamieściłem kilka linków do filmów z YouTube, na których Ken pokazuje o co w tym wszystkim chodzi. 6. Pieczenie: Co najmniej 45 minut przed pieczeniem umieść w piekarniku garnek razem z pokrywką i nagrzej do temperatury 245°C. 5. Wyrastanie Lekko obsyp wierzch bochenka mąką, nakryj koszyk ściereczką lub zawiń w plastikową torbę i zostaw do wyrastania na 1 godzinę i 15 minut. Nawodnienie (hydratacja) ciasta 72% 1. Autoliza: W misce wymieszaj całą mąkę z całą wodą (temperatura wody 32-35ºC), mieszaj tyko do połączenia składników, tak aby nie było śladów suchej mąki. Przepis na ten chleb zaczerpnąłem z książki Kena Forkisha Flour Water Salt Yeast (książka ukazała się w Polsce pod tytułem Mąka, woda, drożdże, sól. W zasadzie wszystkie pozostałe, bardziej złożone przepisy zamieszczone w książce opierają się na tej samej metodzie powolnej fermentacji, ręcznego wyrabiania i delikatnego manipulowania ciastem. Kiedy ciasto powiększy trzykrotnie swoją pierwotną objętość, po ok. 5 godzinach od wymieszania, jest gotowe do formowania w bochenek 4. Jest to pierwszy i najprostszy przepis z tej książki, pozwalający zaznajomić się ze stosowaną przez Forkisha techniką obchodzenia się z ciastem. Wstępna fermentacja ciasta: ok. 5 godzin Wyrastanie w koszyku: ok. 1 godziny i 15 minut Bardzo ostrożnie wyjmij z piekarnika rozgrzany garnek (używaj rękawic lub grubej ściereczki), zdejmij pokrywkę i łagodnie przełóż do niego bochenek. Bardzo ostrożnie wyjmij z piekarnika rozgrzany garnek (używaj rękawic lub grubej ściereczki), zdejmij pokrywkę i łagodnie przełóż do niego bochenek. Zostaw ciasto na kilka minut, a następnie składaj ok. 30 sekund, aż do wzmocnienia glutenu. Upieczony chleb studź na kratce co najmniej 30 minut przed krojeniem Smacznego :) Wyrośnięty bochenek wyłóż delikatnie z koszyczka na lekko oprószony mąką blat.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2017/07/prosty-chleb-pszenny-na-drozdzach-wg.html

Przepisy na domowy ser i chleb

Jacek