Chleb pszenny

Sylwia
Śniadania
16.05.2017 14:54
Chleb pszenny

Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody (2 szklanki) 200 g kefiru 2 białka 1 łyżka soli 50 g margaryny (nie jest konieczna) Dodatkowo: łyżeczka do posmarowania formy czarnuszka Przygotowanie: Zaczyn: Do dużego (8-10 l) garnka wsypać szklankę mąki pszennej i szklankę mąki żytniej, dodać pokruszone drożdże i wlać szklankę ciepłej wody – wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Potem wsypać resztę mąki, wlać kefir (o temperaturze pokojowej), dodać letnią margarynę, białka, sól i wlać wodę (w razie potrzeby można dolać więcej wody – ciasto im rzadsze tym lepiej będzie się wyrabiało). Ciasto należy wyrabiać ręką przez 15 – 20 minut i znowu odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę 30 minut. Przełożyć na blachę (forma 22 x 27 cm– może być większa) posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Garnek przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/chleb-pszenny/