Kanapkowe smarowidła

Śniadania
17.01.2017 22:13
Kanapkowe smarowidła

Pasta jaglana z ciecierzycą Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny natka pietruszki sól morska, pieprz Do misy blendera wrzuć ugotowaną kaszę i ciecierzycę, czosnek i oliwę z oliwek – zmiksuj na gładką masę. Składniki: 1 paczka soczewicy czerwonej 400g 1 cebula 2 marchewki 1/3 kawałka selera kawałek białej części pora – ok. 5 cm 2 ząbki czosnku niewielka pietruszka – korzeń 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżeczki soli morskiej 3 jajka Soczewicę ugotować zalewając ją gorącą wodą w proporcji 1:2. Pasztet z buraczków Składniki: 5 średnich buraków ugotowanych w skórce 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka oleju natka pietruszki sól, pieprz, tymianek 1 łyżka octu balsamicznego Pasta sałatkowa Składniki: 3 ugotowane jajka 1 duży ugotowany ziemniak 5 łyżek białego serka typu Bieluch 1 ugotowana marchew 1 mała ugotowana pietruszka 1 ogórek kiszony lub konserwowy pieprz, sól morska Pasta jajeczna z awokado Składniki: 4 jajka 1 dojrzałe awokado 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Następnie warzywa przełóż do miski, wsyp posiekaną natkę pietruszki, 1 szklankę płatków owsianych (więcej – jeśli masa jest zbyt luźna), dokładnie pomieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę (możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Pora posiekać na drobną kostkę, marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera utrzeć na drobnych oczkach (nie na papkę). Piec pasztet w temperaturze 180 st. C przez około 50 – 60 minut aż się zarumieni, a boki będą odstawać od foremki. Miąższ pokrój w drobną kostką i od razu skrop sokiem z cytryny. Następnie dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj. Dodać sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20 – 25 min, aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje. Podawaj na kanapkach pełnoziarnistych z kawałkami świeżego ogórka i koperku lub natki pietruszki. Wielu z nas zastanawia się, co można zrobić do kanapek, żeby nie jeść w kółko serów i wędliny…

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaczna-dieta.pl/kanapkowe-smarowidla/