Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Ciasto robimy podobnie jak na naleśniki, z tym że ma być bardziej gęste. Zazwyczaj robię je "na oko". Wlewamy do miski mleko, dodajemy jajko, ubijamy. Następnie dosypujemy tyle mąki ile …

Składniki

- ok.1/2 litra mleka,

- ok. 3-4 szklanki mąki (na oko, do uzyskania dość gęstego ciasta),

- 1 jajko,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- szczypta soli,

- 3 kwaśne jabłka,

do posypania:

- cukier puder/ew. cynamon mielony,

Przepis

Ciasto robimy podobnie jak na naleśniki, z tym że ma być bardziej gęste. Zazwyczaj robię je "na oko". Wlewamy do miski mleko, dodajemy jajko, ubijamy. Następnie dosypujemy tyle mąki ile potrzeba do uzyskania idealnej konsystencji - lejącej, ale dość gęstej. Możemy dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - placuszki będą wtedy bardziej puszyste i grubsze. Dodajemy szczyptę soli. Cukru nie dodaję, gdyż placki na koniec będą posypane cukrem pudrem. Jabłka obieramy, przekrajamy na ćwiartki wykrajamy gniazda nasienne. Kroimy w większą kostkę, bądź plasterki. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju, nakładamy ciasto łyżką. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni. Następnie kładziemy na papier kuchenny, aby odsączyć tłuszcz. Placuszki bardzo lubią chłonąć tłuszcz, tak więc trzeba będzie co jakiś czas dolewać olej. Gdy placuszki chwilę ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Cynamon możemy dodać do środka ciasta lub pomieszać z cukrem pudrem. Smacznego :)

 http://anamarisworld.blogspot.com/2015/10/placuszki-z-jabkami-idealne-na-jesienne.html
Ana

Polecane