Jajecznica z kurkami

Ewelina
Śniadania
29.08.2015 20:46
Jajecznica z kurkami

Składniki

Składniki dla 2 osób:

5 – 6 jajek

150 g kurek

1 łyżka masła

mała cebula

sól

świeżo zmielony pieprz

szczypiorek

koperek

Przepis

Najpierw trzeba oczyścić kurki. Ten sposób podpatrzyłam u leśników/grzybiarzy. Sprawdził się.

Do miski włożyłam grzyby, wsypałam około 1 łyżkę soli i zalałam wrzącą wodą. Zamieszałam. Kiedy wypłynęły na powierzchnię, wyjęłam za pomocą łyżki cedzakowej. Odsączyłam na papierowym ręczniku. Po pierwszym razie powinno się udać i kurki są już oczyszczone, a to co było przyklejone do nich opadło na dno miski. Jeśli nie, to trzeba tę czynność powtórzyć.

Z dużymi grzybami łatwiej pójdzie, dlatego lepiej wybierać większe okazy.

Po oczyszczeniu kurek zabrałam się za zrobienie mojej jajecznicy.

Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkliła dodałam pokrojone kurki. Wymieszałam. Podsmażyłam około 10 minut.

Jajka wybiłam po kolei do miseczki. Skłóciłam je (widelcem) i przelałam na patelnię.

Po chwili zamieszałam, podważając boki do środka. Przyprawiłam solą i pieprzem. Znów wymieszałam.

Kiedy jajecznica osiągnęła taką konsystencję, jaka najbardziej mi odpowiadała. wsypałam szczypiorek.

Rozłożyłam na talerzyki i posypałam posiekanym koperkiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną