Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

Łukasz
Śniadania
29.10.2020 7:38
Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 150 g płatków owsianych (osoby chore na celiakie powinny wybrać te niezanieczyszczone glutenem) 150 g nasion słonecznika 100 g siemienia lnianego 50 g pestek dyni 50 g orzechów laskowych (lub migdałów) 50 g nasion babki płesznik 30 g nasion chia 1 łyżeczka soli 50 ml oleju kokosowego 350 ml wrzącej wody PRZYGOTOWANIE Wszystkie suche składniki umieść w misce. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu uprzecie się, żeby z niej nie korzystać, to można ją zastąpić dodatkową porcją siemienia lnianego, najlepiej w tym wypadku mielonego (pozostałe 100 g dodajemy w ziarnach). Jednak muszę się Wam przyznać, że tej drugiej nazwy wyjątkowo nie lubię, bo ten bochenek z samych ziaren to może fajna alternatywa, ale prawdziwego pieczywa zastąpić po prostu nie może. Nie chcę tutaj rozpisywać się o właściwościach zdrowotnych tego bochenka, ale z pewnością to najbardziej bogaty w mikroskładniki chleb, jaki powstał. Sarah twierdzi, że nie można ich zastąpić niczym innym i w sumie ma poniekąd rację, bo babka po prostu wiąże całą masę i sprawia, że chleb trzyma formę. Dlatego jeżeli szukacie sposobu na ograniczenie jego spożywania, albo kusi Was mnóstwo zdrowych ziaren i błonnika, które można znaleźć w tym bochenku, to jak najbardziej polecam. Jednak zanim to nastąpiło, wspomagałem się właśnie przepisem na chleb czystoziarnisty lub jak nazywa go Sarah chleb zmieniający życie. W swoich postanowieniach trzymałem się całkiem nieźle przez jakiś czas, ale później chęć powrotu przede wszystkim do pieczywa była silniejsza ode mnie. , jak sama nazwa wskazuje, składa się wyłącznie z ziaren, pestek, odrobiny orzechów, oleju oraz wody. Przepis na ten chleb zmieniający życie odkryłem u Sarah Britton na dobry rok przed założeniem tego bloga. Dodatkowo ogromnym jego plusem jest to, że po dwóch-trzech kromkach powiemy sobie dość i będziemy czuć się najedzeni przez długi czas. Chleb wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 30-40 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmij papier wraz z chlebem i ułóż go na płaskiej blaszce. Zrezygnowałem całkowicie z większości zbóż, głównie z pszenicy i ograniczyłem spożycie cukru do minimum. Chleb będzie się trochę bardziej kruszył przy krojeniu, ale też da radę. Keksówkę o wymiarach 12x26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż gotową masę z ziaren.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/10/chleb-czystoziarnisty.html