Lokalne smaki Dolomit

Śniadania
12.10.2020 14:09
Lokalne smaki Dolomit

Mosa – to zupa z polenty z dodatkiem mleka Dania na ciepło: Canederli – To pulpeciki wyrabiane z chleba lub mąki, w środku zawierają ser, szpinak lub speck. Crostata – kruche ciasto z rabarbarem Kastanientortre – jest to ciasto wykonane z jadalnych kasztanów Ser Puszone di Moena – tego sera skosztujemy tylko w Val di Fassa, bo właśnie w tym miejscu jest produkowany. Jest to charakterystyczny smak górskich regionów Val di Sole. Zelten – jest to tradycyjne, świąteczne ciasto z orzechami, migdałami i bakaliami. Miód z rododendronów jest niezwykle trudny w produkcji, ponieważ jest to roślina niezwykle wrażliwa na zmiany pogody. Miód z kasztanów – miód z kasztanów również należy do lokalnych specjałów, ma wyrazisty smak i ciemny kolor. Pewnie zastanawiacie się, czym jest carne salada, otóż jest to plaster surowego mięsa wołowego pozyskanego z udźca. Ser Trentingrana – ten rodzaj sera jest produkowany z mleka krowiego. Miód z rododendrona jest bardzo delikatny w smaku i ma niezwykły, kwiatowy aromat. Na słodko: Miód z rododendrona – Val di Sole możemy spróbować unikalnego rodzaju miodu. W regionie Trentino jest wytwarzana z mięsa owczego, koziego, a nawet końskiego. Produkowany z serwatki powstałej z mleka koziego, owczego lub krowiego. Casolet – ten rodzaj sera wytwarza się z surowego mleka. Carne Salada – jest to szynka konserwowa, przygotowywana w solance. La torta di Fregolti – to pyszne, kruche i słodkie ciasto, wyrabiane na bazie maki, masła, brandy, jajek, miodu i migdałów. Do jego przyprawienia używa się soli i różnych przypraw zmieszanych z czosnkiem, jałowcem, liściem laurowym i pieprzem. Jest to ser, w którym nie znajdziemy ani grama soli. Zupy regionalne: Panada – podstawą do przyrządzenia tej zupy jest rosół, chleb i czosnek. Lokalne wyroby mięsne: Speck – jest to bardzo aromatyczny, wędzony kawałek szynki. Taką szynkę możemy jeść na zimno oraz na gorąco, często podaje się do niej owoce, takie jak gruszka, melon, czy figa. Przez 3 tygodnie jest poddawane marynowaniu w oliwie, ziołach, jałowcu i soli. Risotta poina – jest to miękki, biały, niedojrzewający ser.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.narty-wlochy.pl/blog/kuchnia-w-dolomitach-poznaj-smak-lokalnych-specjalow/

Wszystko dla domu