Tureckie bulki acma

Julianna
Śniadania
01.07.2020 13:37
Tureckie bulki acma

Składniki na 8 sztuk: 400g mąki 200ml mleka (lub na pół z wodą) 20g drożdży 100ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 50g miękkiego masła dodatkowo: 1 małe jajko, sezam, czarnuszka Najlepsze są od razu z pieca, ciepłe, aromatyczne, maślane, ale następnego dnia również pozostają bardzo miękkie, a dodatkowo można je opiec lub podgrzać w tosterze. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt (ok 30x40cm), posmarować masłem. Ciasto złożyć na 3 (jak kartkę papieru), pokroić na 8 pasków. Ułożyć na blasze, pozostawić do napuszenia na ok 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180stC, na dnie ustawić nieduże naczynie z gorącą wodą. Świetne są do jedzenia ze słodkimi dodatkami, ale również doskonale się sprawdzają w wytrawnych kanapkach. [aczma]) są tak miękkie i delikatne, że trudno się powstrzymać, by nie sięgnąć po kolejną. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Tureckie bułki açma

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/07/tureckie-buki-acma.html