Obłędny chleb z garnka z chrupiącą skórką i prażoną cebulką!

Asia
Śniadania
28.05.2020 21:28
Obłędny chleb z garnka z chrupiącą skórką i prażoną cebulką!

Przepis na: Chleb z garnka z prażoną cebulką, słonecznikiem i sezamem Składniki: Rozczyn: 30 g świeżych drożdży lub 10g suchych 2 łyżeczki cukru 50 g mąki pszennej chlebowej 50 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej tortowej lub orkiszowej 360 ml letniej wody 50 g miękkiego masła 1/2 cebuli 1 płaska łyżka soli 1 łyżka sezamu 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka siemię lnianego Z kolei jeżeli lubisz eksperymentować z chlebem to polecam mój przepis na chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami – rewelacja! Chleb z garnka na bazie mąki pszennej chlebowej to pyszne pieczywo na bazie drożdży, który nie wymaga dużej ilości pracy. Wyciągnij chleb z piekarnika, jak tylko delikatnie przestygnie to tak po 5 minutach jeszcze gorący wyciągnij z naczynia na kratkę. Do upieczenia tego chleba pszennego z garnka najlepiej się sprawdzi większy garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne (koniecznie z przykrywką!). Ostatnio Wam pokazywałam mój najnowszy wypiek i odkrycie smakowe – chleb z garnka z prażoną cebulką, słonecznikiem, sezamem i pestkami dyni! Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb ok. 15-20 minut aż będzie idealnie zarumieniony, a nie spalony z zewnątrz (koniecznie monitoruj swój piekarnik co jakiś czas). Krok 1 Do miseczki kruszymy 30 g świeżych drożdży, dodajemy 2 łyżeczki cukru, 50 g mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Ciasto umieszczamy w naczyniu przekładając je ostrożnie ze ścierki lub delikatnie przenieś je lekko oprószonymi mąką rękami (tylko koniecznie uważaj żeby przypadkiem nie dotknąć boków naczynia!!!). Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (ok. 520 g), zimne masło z cebulką, 360 ml letniej wody, łyżkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej na całą noc (w temperaturze pokojowej w kuchni, a nie w lodówce). Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z domowymi wypiekami to koniecznie wypróbuj na początek prosty chleb pszenny. Jednak pamiętaj, że jego wykonanie wymaga trochę czasu, a najlepiej rozłożyć jego przygotowanie na dwa dni lub przynajmniej 10 godzin… W tym czasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 50 g miękkiego masła i dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Chleb pszenny Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe pieczywo. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub mieszając po prostu zwykłą łyżką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/chleb-z-garnka-z-prazona-cebulka-slonecznikiem-i-sezamem/