Chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami

Asia
Śniadania
22.05.2020 22:55
Chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami

Gdy ciasto będzie już elastyczne, ale nieco rzadkie (ja ok. 5 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. Do większej miski wsypujemy przesianą (łącznie 570 g) mąkę, 2 łyżki miękkiego masła, 350-370 ml letniej wody, płaską łyżkę soli, miodu oraz wyrośnięty rozczyn. Mój chleb pszenno żytni upiekłam wraz z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, sezamem, makiem, a także łuskanym słonecznikiem. Jeżeli szukasz podobnych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mój prosty chleb pszenny , bułeczki mleczne czy proste bułki śniadaniowe . Wykonanie: Do miseczki kruszymy 25 g świeżych drożdży, dodajemy 2 łyżeczki cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Wyciągamy z piekarnika i od razu koniecznie chleb wyciągamy z keksówki. (W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.) Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub opcjonalnie zagniatamy ręcznie. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami jest obłędnie smaczny!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/chleb-pszenno-zytni-z-suszonymi-pomidorami/