Burek z serem feta i botwiną

Łukasz
Śniadania
12.05.2020 7:42
Burek z serem feta i botwiną

W Grecji popularną odmianą jest słodkie ciastko galaktoboureko z budyniem z semoliny, a w krajach arabskich w burku często znajduje się jagnięcina. Młode buraczki wspaniale komponują się z greckim serem z mleka owczego i koziego, a wraz z odrobiną świeżych ziół i czosnku tworzą przepyszną mieszankę, od której wprost nie można się oderwać. 😉 SKŁADNIKI - 500 g ciasta filo/yufka (ok. 12-14 arkuszy) - 500 g sera feta - 200 g kremowego sera koziego - 1 pęczek botwiny - garść świeżych ziół (bazylii, tymianku i rozmarynu) - 3 ząbki czosnku - świeżo mielony czarny pieprz - oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE - Botwinę oczyść. W moim dzisiejszym przepisie przygotowałem dla Was doskonały sezonowy burek z serem feta i botwiną, do którego upieczenia zachęciła mnie Zuza z Chilli, czosnek i oliwa. Wniosek jest taki, że z burkiem jest jak z pierogami — można podać go na nieskończenie wiele sposobów. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to o dokładnym posmarowaniu ciasta filo tłuszczem (w tym przepisie oliwą z oliwek). - Na patelni z oliwą z oliwek podsmaż posiekane ząbki czosnku, kolejno wrzuć buraczki i smaż je do momentu, aż zmiękną. Wyjątkowo w tym przepisie polecam zakupić już gotowe ciasto, ponieważ ręczne wałkowanie go na grubość kartki papieru śniadaniowego to zdecydowanie katorga i nawet ja (miłośnik domowego ciasta francuskiego) mówię sobie w tym momencie: stop! W Chorwacji, Serbii i Bośni króluje pita zeljanica z farszem z bałkańskiego sera i szpinaku. - Burek pokrój na mniejsze porcje i posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek. W Bułgarii popularna jest wersja z białym serem sirene, która przybiera formę ślimaka (zobaczcie przepis na banicę). Układaj je na blaszce (u mnie o wymiarach 25x35 cm) posmarowanej uprzednio oliwą z oliwek, formując dużego ślimaka, zaczynając od zewnątrz. Tak jak i nazwy różnią się w zależności od kraju, tak i kształty oraz farsze bywają rozmaite w każdym regionie. W Turcji spotkamy się między innymi z su böreği — okrągłym burkiem wodnym i sigara böreği, który przybiera kształt cygar. Jednak w Izraelu zaskoczył mnie jego sposób podania z pastą zhoug oraz jajkiem na twardo, co nadało mu żydowskiego charakteru. Na Krymie znajdziemy tatarskie chebureki z farszem z mielonego mięsa i cebuli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/05/burek-z-serem-feta-i-botwina.html