Scones - pełnoziarniste bułeczki na sodzie

Dorota
Śniadania
17.04.2020 10:28
Scones - pełnoziarniste bułeczki na sodzie

Składniki (8 bułeczek): 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka erytrolu lub cukru (pominąć w wersji na słono) 25 g zimnego masła 150 ml maślanki – jeżeli nie masz maślanki wlej 1 łyżkę cytryny do pojemnika z miarką, dolej mleka do 150 ml i odstaw na 10 minut. W tradyjnej wersji robi się je z mąki pszennej, ja uwielbiam te trochę zdrowsze – z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, i takie Wam dzisiaj proponuję. Najlepiej jeszcze ciepłe – chociaż nastepnego dni wystarczy je opiec w tosterze albo na patelni i też będą doskonale smakować. Na ratunek przychodzą scones pełnoziarniste bułeczki na sodzie. Budzisz się rano i ogarnia się obezwładniająca ochota na ciepłe bułeczki, ale takie teraz, już zaraz, za moment? Macie ochotę na domowe pieczywo na słono? Wałkujemy na wysokości około 1,5 cm i wykrajamy kółka albo kroimy jak tort w trójkąciki. Do tego najlepiej kawa z chemexa lub mojego kochanego Aeropressa – chociaż i cudowna mokka z kawiarki będzie cudnie smakowała! Scones pełnoziarniste – czyli najprostsze bułeczki na sodzie Scones to brytyjski wynalazek, bardzo często podawany na śniadanie albo de herbaty. Jacyś chętni? 🙂 Najprostsze na świecie bułeczki sodowe, czyli angielskie scones Mąkę mieszamy z sodą, solą i cukrem na stolnicy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/scones-pelnoziarniste-buleczki-na-sodzie/