Chleb pszenny na drożdżach

Joanna
Śniadania
04.04.2020 23:56
Chleb pszenny na drożdżach

Składniki na 1 duży bochenek: 700g mąki pszennej + do podsypywania 15g świeżych drożdży 300ml letniej wody 150ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 30g roztopionego masła 4 łyżki dyni Zapraszam Was więc na kolejne pieczywo w moim wydaniu- najzwyklejszy chleb na drożdżach, który swój kształt zawdzięcza wyrastaniu w specjalnym koszyczku. Zdecydowanie pewniej czuję się jedząc, jak wiem że to ja upiekłam i bynajmniej nie dlatego, że takie dobre, choć to też ;), ale właśnie ze względu na bezpieczeństwo moje i moich bliskich. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, formujemy kształt bochenka i przekładamy- bezpośrednio na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub do dokładnie wysypanego mąką koszyczka. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem, a jeśli mamy go w koszyczku to przekładamy bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiero nacinamy. Jedyny chleb na jaki jeszcze mogłabym się skusić, to ten od razu pakowany i sprzedawany w woreczkach, taki wiecie... bez dostępu do pomacania gołą ręką... Od razu wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w tej temperaturze, a po tym czasie skręcamy do 200ºC i pieczemy jeszcze ok 30 minut. . W tym czasie do piekarnika wstawiamy na sam spód naczynie żaroodporne wypełnione ok 700ml wody i nagrzewamy go do temperatury 230ºC .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2020/04/chleb-pszenny-na-drozdzach.html