Domowe kajzerki!

Asia
Śniadania
22.03.2020 21:08
Domowe kajzerki!

Przepis na: Kajzerki Składniki: - 500 g mąki pszennej - 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych - 1 płaska łyżka cukru - 250 ml letniej wody - 1 jajko - 60 g masła, roztopionego - 1/2 łyżeczki soli Kajzerki - przepis krok po kroku Krok (W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Ostatnio przerzuciłam się na pieczywo ciemne, wieloziarniste lecz od czasu do czasu również sięgam po białe pieczywko, a takie własnoręcznie zrobione smakuje najlepiej – szczególnie jeszcze ciepłe, wyciągnięte prosto z piekarnika! Bułeczki śniadaniowe Moje domowe kajzerki wychodzą puszyste, delikatne i mięciutkie w środku. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ma wyjść dość lekkie, nie może wyjść zbite bo bułki po prostu wyjdą twarde jak kamienie i będziecie mogli nimi wybijać szyby 🙂 Moimi ulubionymi bułkami są kajzerki lecz wszystkie nafaszerowane są spulchniaczami, dodatkami aby wyglądały na jak najdłużej świeże… Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mleczne bułeczki, pszenne bułki lub drożdżową chałkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/kajzerki/