Bezglutenowe rogale śniadaniowe

Sylwia
Śniadania
05.12.2019 14:11
Bezglutenowe rogale śniadaniowe

U mnie wierzch obficie posypany makiem, gdyż uwielbiam wypieki z jego dodatkiem, ale rogale można posypać również sezamem, innymi ziarnami lub upiec bez niczego. Bezglutenowe rogale śniadaniowe Składniki na 6 śniadaniowych rogalików 1 duże jajko 50 g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej 30 g roztopionego masła 200 g ciepłego mleka (ok 40 stopni) 260 g mąki bez glutenu np 90 g mąki ryżowej 60 g skrobi kukurydzianej 30 g mąki owsianej bez glutenu 50 g mąki gryczanej 30 g mąki z tapioki 6 g suchych drożdży 12 g łusek babki jajowatej 10 g zmielonego siemienia lnianego (u mnie odtłuszczone) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy) 1/3 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE W misce połączyć wszystkie suche składniki. Kiedy ciasto nie będzie się już kleiło do rąk (jeśli trzeba należy dodać więcej mąki, ja natomiast wykorzystałam tylko połowę tej ilości ), podzielić na 6 równych części, każda po około 100-110 g. Według mnie najlepiej zjeść je w ciągu 5-6 godzin po wyciągnięciu z piekarnika, aczkolwiek odgrzane w kuchence mikrofalowej i następnego dnia są w miarę dobre. Na środku stolnicy rozsypać około 1 płaską łyżkę skrobi z tapioki a na nią położyć ciasto (ciasto wyciągałam łyżką). Idealne na weekendowe śniadanie czy kolację, kiedy mamy trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku. Nie polecam przygotowywać ich zbyt wcześniej, gdyż jak to bywa z wypiekami bezglutenowymi najlepsze są zaraz po upieczeniu. Z podanego poniżej przepisu zrobicie bezglutenowe rogale śniadaniowe w wersji lekko słodkiej. Nie martwcie się jeśli będzie rzadkie, takie ma być, gdyż łuski babki jajowatej gęstnieją po kilkunastu minutach. Rogaliki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie. Jeśli chcecie aby ich smak był bardziej neutralny (mniej słodki) zamiast łyżki cukru dodajcie małą płaską łyżeczkę słodziku oraz więcej soli. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-60 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowe-rogale-sniadaniowe/