Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy

Sylwia
Śniadania
27.11.2019 11:51
Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy

Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy Składniki na formę 20×10 cm 170g mąki gryczanej 100g mąki ryżowej 50g skrobi ziemniaczanej 22g siemienia lnianego mielonego (u mnie kupne, odtłuszczone) 360-370 g ciepłej wody (ok 40 stopni) 6g suchych drożdży 7g soli opcjonalnie ziarna Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy – przygotowanie Formę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką (np ryżową). Nie jest tak wilgotny jak na przykład chleb owsiano ryżowy, ale spokojnie możecie go przechowywać nawet cztery dni. Jeśli zdecydujecie się na mąkę kupną, polecam z kaszy niepalonej, ponieważ z kaszy gryczanej brązowej może mieć gorzkawy posmak. Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy To chleb utworzony w sumie z Waszych próśb 😉 Za drugim razem dodałam sporo ziaren sezamu, przez co chlebek miał lekko gorzkawy posmak, więc z nim również radze uważać. Po pierwsze ciasto się do niej mniej przykleja jak do szmatki a po drugie widać przez nią jak chleb rośnie. Tak więc, obecny chleb nie ma ani mąki owsianej ani łusek babki jajowatej. Ponieważ za każdym razem, kiedy publikuje nowy przepis na pieczywo, otrzymuję dwa pytania – czy łuski babki jajowatej są konieczne? Słonecznik super, natomiast czarnuszka, pomimo iż dodana w małej ilości (1 łyżeczka) jest mocno wyczuwalna, więc jeśli za nie przepadacie, radzę pominąć. Zamiast łusek babki jajowatej dodałam zmielone siemię lniane, które według mnie sprawdziło się super. Wyrośnięty chleb lekko zmoczyć wodą i obsypać np słonecznikiem, sezamem lub innymi ziarnami. Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy piekłam już trzy razy. Następnie przełożyć do formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-chleb-gryczano-ryzowy/