Cebularz

Anna
Śniadania
24.11.2019 13:56
Cebularz

Składniki na ciasto: 1 jajko 500 g mąki 200 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 60 g masła 1 łyżeczka soli Tradycyjny cebularz składa się z pszennego placka, pokrytego na górze pokrojoną w kostkę cebulą z dodatkiem maku. Składniki na farsz: 3 łyżki maku 2 cebule 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Następnie wyrośnięty rozczyn wraz z pozostałym ciepłym mlekiem z rozpuszczonym masłem dodać do przesianej mąki z solą. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na śniadanie oraz przepisy na przystawki. Następnie ciasto wyrabiamy na stolnicy i dzielimy na 12 części. Następnie na środek kładziemy cebulę z makiem, a brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając ewentualnie 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy. Na początku cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://foodmagazine.pl/cebularz/