Chleb z garnka

kardamonovy
Śniadania
10.09.2019 10:55
Chleb z garnka

Blat oprószamy dodatkową niewielką porcją mąki (ja wsypałam około 1/5 szklanki), wykładamy na nie ciasto z miski i wyrabiamy je zagarniając wszystko z zewnątrz, formując bochenek, który nadal będzie dość luźny. Składniki: 2-2,5 szklanki mąki typu 480, 500 lub 550 około 1,25 szklanki ciepłej wody 20-25 g świeżych drożdży pół łyżeczki octu winnego pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy (ciasto będzie luźne), przykrywamy bawełnianą wilgotną ściereczką i odstawiamy na 3 do 15 godzin. Musiałam trochę pokombinować ze składnikami, bo w oryginalnym przepisie było użyte słowo filiżanka, ale chyba wszystko jest ok. Nie do końca byłam przekonana co do jego ostatecznej konsystencji (która była baaardzo luźna), ale co tam. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, aż do zrumienienia się chleba. Ja je przygotowałam wieczorem, chleb upiekłam na śniadanie. Nasz, jeszcze gorący, został w połowie wchłonięty z masłem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/chleb-z-garnka/