Bułki pszenne

Asia
Śniadania
05.09.2019 17:21
Bułki pszenne

Liczba porcji: 12-14 Składniki: Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 50 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej Ciasto: 350 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki żytniej 100 g mąki pszennej razowej (lub zwykłą pszenną chlebową) 100 ml mleka 150 ml wody 2 żółtka 80 g masła, roztopionego 1 płaska łyżeczka soli 1 Wykonanie: Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i mąki oraz 50 ml letniego mleka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. czubata łyżka nasion słonecznika opcjonalnie 1 łyżka pestek dyni lub siemie lniane lub czarnuszka Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko 2 łyżki sezamu Ciasto składa się głównie z rozczynu drożdżowego, mąki pszennej chlebowej, odrobiny żytniej i razowej. Do większej miski wsypujemy przesiane mąki, roztopione i przestudzone masło, żółtka, sól, a także pozostałe mleko, ziarna słonecznika, letnią wodę oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Bułki pszenne Mój przepis na bułki pszenne jest naprawdę niezawodny. Przepis na: Bułki pszenne Przygotowanie: 70 min Pieczenie: 25 min Łącznie: 95 min Bułeczki pszenne są bardzo mięciutkie, smaczne, wyraziste w smaku i co najlepsze lekko chrupiące z zewnątrz. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem, bułeczki pszenne lekko nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/bulki-pszenne/