Szakszuka z papryką i kolendrą

Łukasz
Śniadania
11.05.2019 9:49
Szakszuka z papryką i kolendrą

Taka szakszuka to dopiero jest sztos! Szakszuka z papryką i kolendrą Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 2-3 jajka 400 g krojonych pomidorów w puszce* 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka harissy (można zastąpić koncentratem pomidorowym wymieszanym z ostrą papryką w proszku) Najpierw spróbowałem ją w jednej restauracji, gdzie pomidory były kompletnie nieprzyprawione, a później chciałem odtworzyć ją nieudolnie bez przepisu w domu i też nie byłem zadowolony z efektu. Oczywiście nie musicie od razu jechać do Izraela, żeby zdobyć przyprawy i wystarczy, że zrobicie szakszukę według rad Yotama z moimi drobnymi zmianami — ja nie mogłem się powstrzymać, żeby nie dorzucić świeżej i suszonej kolendry. ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki mielonej kolendry garść świeżej kolendry chlust oliwy z oliwek sól do smaku dobre pieczywo do podania PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Szakszuka da się również zrobić bez harissy — wystarczy połączyć koncentrat pomidory z ostrą papryką oraz kuminem, co już sam sprawdziłem. Jeszcze tak na marginesie — w sezonie warto również użyć dojrzałych w słońcu pomidorów. Pomidory nabrały wspaniałego bliskowschodniego smaku, a sos stał się tak dobry, że miałem ochotę wyjadać go prosto z patelni przed wbiciem jajek. Szakszukę smaż około 8-12 minut, aż białka się zetną, a żółtka będą niczym w jajku na miękko. Jednak ja przed powrotem kupiłem gotową mieszankę izraelskich przypraw na Shuk Ha’Carmel, która zawiera ostrą paprykę, czosnek suszony, kumin, kolendrą, suszone pomidory oraz sól. Zastanawiając się, jak powtórzyć ten efekt w domu, odpowiedzi szukałem nie gdzie indziej jak u Yotama Ottolonghiego. Będąc w Tel Avivie, spróbowałem jej w polecanej przez Phila Rosenthala restauracji Dr Shakshuka, o której pisałem Wam tutaj: Gdzie zjeść? Ta szakszuka zupełnie nie wyglądała apetycznie, ale była wspaniała — mocno doprawiona aromatycznymi przyprawami i ostra — tak jak, lubię.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/05/szakszuka-z-papryka-i-kolendra.html