Jak gotować białą kiełbasę? Ile minut?

Helka
Śniadania
14.04.2019 14:15
Jak gotować białą kiełbasę? Ile minut?

Jednak ta metoda powoduje, że z kiełbasy wypływa nieco soków, więc ja najczęściej podczas parzenia kiełbasy zaglądam do niej co jakiś czas i sprawdzam, czy nie pęka – jeśli zaczyna pękać, to nakłuwam wykałaczką – a jeśli nie pęka, to pozostawiam kiełbasę w całości, bez nakłuwania. Tak sparzoną kiełbasę można przechowywać w pojemniku w lodówce lub po prostu ją zamrozić a na przyszłość w razie potrzeby tylko delikatnie podgrzać przez chwilę aż stanie się ciepła. garnek woda (tyle, by przykryć kiełbasę – u mnie około 1 litr) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku 3 ziarna pieprzu czarnego pół łyżeczki soli Jakie są domowe sposoby, aby kiełbasa nie popękała? Białą kiełbasę średniej wielkości parzyć przez ok. 15-20 minut, zaś małe, cienkie białe kiełbaski parzyć przez ok. 10 minut. Ile gotować białą kiełbasę? Białą kiełbasę o standardowej wielkości powinno się parzyć przez ok. 15-20 minut. Podczas parzenia można delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem lub wykałaczką w kilku miejscach – to zapobiegnie pękaniu kiełbasy. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Oczywiście białą kiełbasę można ugotować (parzyć) jedynie w zwykłej wodzie, ale ja zdecydowanie wolę dodać do niej parę innych składników, by delikatnie podkreślić jej smak. Dodać powyższe przyprawy i doprowadzić wodę do pierwszego etapu wrzenia, czyli woda nie powinna się tak do końca zagotować, tylko być na etapie rozpoczęcia tworzenia się bąbelków powietrza. Podczas parzenia, w wyniku działania temperatury, jelito zmienia swoją barwę i po zakończeniu gotowania robi się biało-szare (tak jak na zdjęciach poniżej). Przygotować przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu, pół łyżeczki soli oraz czosnek (przekroić go na pół, lekko zmiażdżyć). Na wstępie trzeba zaznaczyć, że białej kiełbasy się nie gotuje, a jedynie parzy. Można przed parzeniem delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem, czubkiem noża lub większą wykałaczką w kilku miejscach. Jeśli biała kiełbasa po ugotowaniu ma jednak różowawy kolor, to świadczy to najprawdopodobniej o tym, że zostały do niej dodane substancje konserwujące , np. sól peklująca.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/jak-gotowac-biala-kielbase-ile-minut/