Słodkie, Mięciutkie Bułeczki Z Ziemniakami

Iwona
Śniadania
12.02.2019 18:10
Słodkie, Mięciutkie Bułeczki Z Ziemniakami

Składniki na 12 bułeczek: 600 g mąki pszennej 18 g świeżych drożdży 120 g cukru 100 ml oleju 200 g ugotowanych, wystudzonych, ziemniaków puree (mogą być wczorajsze, ale musimy je przecisnąć przez praskę aby nie było grudek) 2 jajka kl M 60 ml mleka lub roślinnego napoju lub wody kilka kropel esencji waniliowej szczypta soli 1. Z drożdży, jednej łyżeczki cukru i mleka/wody lub napoju roślinnego robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy (odgazowujemy) i odstawiamy na 1 godz do ponownego wyrośnięcia. 4. Ciasto po ostatnim wyrośnięciu, znów zagniatamy i dzielimy na kulki 100 g. Smacznego ! Źródłem inspiracji do stworzenia tych bułeczek był przepis na Cocas de patata czyli przepis na słodkie bułeczki z Majorki. Następnie wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia (nie będzie to spektakularny wyrost ciasta) 3. W trakcie wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej aż się wchłonie a ciasto stanie się lekko lepkie i będzie odchodzić od ścianek misy robota.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/02/sodkie-mieciutkie-bueczki-z-ziemniakami.html