Czerwone pesto z suszonych pomidorów (pesto rosso)

Śniadania
12.02.2019 12:31
Czerwone pesto z suszonych pomidorów (pesto rosso)

Wcześniej odbywało się to w moździerzu, natomiast aktualnie pomagamy sobie cudem techniki, jakim jest blender 😉 Suszone pomidory to podstawa pesto rosso Składniki: pół szklanki suszonych pomidorów w zalewie ząbek czosnku 4 łyżki orzeszków – mogą być pinii lub nerkowca 1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów 1/4 szklanki startego parmezanu 1/3 papryczki chilli (lub więcej jak ktoś woli ostrzejsze) szczypta pieprzu do smaku Mamy więc pesto zielone (pesto alla genovese) oraz pesto czerwone (pesto alla siciliana). Gotowe pesto można trzymać w lodówce do tygodnia Do czego dodać pesto rosso? Natomiast aby przygotować pesto rosso z suszonych pomidorów wystarczy 10 minut i dobry blender. Tę odmianę pesto można również dodać do bruschetty czy podpieczonych, aromatycznych grzanek z oliwą. Pesto to znany wszystkim sos stosowany do wielu potraw: makaronów, sałatek czy kanapek. Pesto można stosować także jako dodatek do kanapek, do caprese czy do sałatek. Po kilku chwilach blendowania nasze pesto rosso jest gotowe. Czerwone pesto doskonale pasuje jako sos do makaronów. Tak przygotowane pesto należy trzymać w lodówce, maksymalnie przez tydzień. Szczególnie dobrze będzie komponować się z fussili, do których doskonale przykleja się sos. Pesto doskonale pasuje jako sos do makaronu

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.duecappucci.pl/pesto-rosso-prosty-przepis/