Drożdżowy chleb orkiszowy

Monika
Śniadania
12.02.2019 11:00
Drożdżowy chleb orkiszowy

składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 25 g świeżych drożdży ok 0,5 l letniej wody 4 czubate łyżki dowolnych otrąb, u mnie pszenne 3 czubate łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 2 łyżki oleju rzepakowego czarny sezam do posypania W letniej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość, na ok 30-40 minut. Gdyby ciasto było zbyt suche i składniki nie chciały się połączyć można dolać jeszcze ciut letniej wody. Dodać rozpuszczone drożdże oraz olej i wymieszać dokładnie aby składniki się połączyły i utworzyły jednolite ciasto. Foremkę z ciastem ponownie odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto podrosło, do pełnej foremki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2019/01/drozdzowy-chleb-orkiszowy.html